Правила заточування різних видів кухонних ножів

Що може втомлювати під час приготування їжі більше, ніж тупий кухонний ніж? Якщо для вас робота гострим, добре заточеним інструментом залишилася далеко в спогадах, пора дізнатися як точити універсальні поварські ножі. Тільки оволодівши мистецтвом заточування лез, ви зможете завжди нарізати все швидко, максимально зручно, а головне — безпечно.
Незалежно від того, який вам необхідно заточити ніж, для овочів або для хліба, в інтернет-магазині «ТОВ"КОМПАНЬЙОН"» є всі необхідні для цього пристосування. А от які з них варто придбати і як ними користуватися, щоб продовжити робочий стан лез, ви дізнаєтеся з нашої статті.
Як точити ножі для овочів і для хліба з різних матеріалів
В процесі заточування ножів важливо знати, з якого матеріалу виготовлений ваш кухарський інструмент. Він може бути наступним:
-
вуглецева сталь — дані ножі вважаються найдешевшим примірником, виконаним з вуглецю і заліза, легко заточуються і довго зберігають гостроту леза, але окислюються при контакті з їжею;
-
низьковуглецевий нержавіюча сталь — такі ножі є продуктом сплаву вуглецю, заліза та хрому, вони швидко тупляться і набагато частіше потребують заточування, але не піддаються корозії;
-
високовуглецева нержавійка — такі вироби відносяться до категорії більш високого класу, містять багато вуглецю і добавки ванадію або кобальту, відрізняються високою якістю, що дозволяє точити вироби набагато рідше і не бояться появи іржі;
-
дамаська сталь — досить рідкісні моделі кухонних ножів роблять з даного матеріалу, вони відрізняються підвищеною міцністю і унікальністю леза;
-
кераміка — поварські ножі з цього матеріалу відрізняються гостротою леза і тривалим терміном його використання без заточки, проте вони є досить крихкими і нестійкими до навантажень або падінь.
Інструменти для заточування кухонних універсальних ножів кухарських
Широкий асортимент засобів для заточування кухонних ножів і радує, і приводить в якийсь ступор, особливо тих, хто не знає, чим і як точити свої кухарські інструменти. Стругачки відрізняються якістю, зовнішнім виглядом, дизайном і функціональністю. У каталогах сучасних інтернет-магазинів найчастіше ви можете зустріти такі види:
-
бруски (бруски) — вони бувають різної абразивності і слід купувати кілька видів, що дозволяють здійснити грубу обробку і остаточну шліфування кухарських ножів;
-
механічні точильні пристосування — ідеально підходять для заточування ножів для фруктів і для хліба, роблять цей процес швидким і якісним;
-
электроточилки — є сучасними електричними приладами для заточування ножів, що дозволяють отримати якісний результат за рахунок автоматичного визначення правильного напрямку кута леза;
-
мусаты — вони не є повноцінною точилкою, але їх достатньо, щоб підтримувати гостроту леза, а от врятувати сильно тупий інструмент вони все ж таки не зможуть.
Всі перераховані моделі бувають самими різними і доступні в широкому асортименті. Вважається, що для якісної заточування універсальних ножів варто обзавестися декількома видами інструментів.